Wednesday, 22 February 2012

SMK Tobiar...satu destinasi yang memberi seribu satu kenangan.....sejak 2003 bila aku bermula di sini...

1. Pelajarnya boleh dikatakan baik2 belaka, mendengar cakap guru dan boleh dibentuk... tu yang best ngan budak2 tobiaq.

2. Bermula dengan sistem pemarkahan peperiksaan yang tidak teratur, maka dengan dengan ilmu yang tak seberapa pada tahun 2005 aku mula menghasilkan satu tapak pemarkahan base ms excel, alhamdulillah berjaya memudahkan semua pihak/ pengguna. Sehingga 2008 mula berjinak2 dan belajar Classmate. Atas sokongan pentadbir berjaya memperkenalkan classmate mulai 2009 hingga sekarang. Dari SUP Dalaman ditambah lagi SUP PMR dan akhirnya mula tambah ngan SPM pulak, terpaksala belajar jadi SUP SPM.... Guru pertama aku dalam SUP SPM ialah Sir Fauzi... maklumlah kali pertama budak sini ambik SPM....siang malam pi ngadap Sir Fauzi belajar pendaftaran online... Syukur selepas semuanya teratur, last sekali tinggal satu je, SUP SPM.

3. Syukur juga kerana aku dapat membantu sekolah menghasilkan sistem pungutan mata/pingat dalam kejohanan olahraga sekolah bermula 2005 yang hingga tahun lepas masih lagi digunakan...barangkali tahun ni munkin ada sistem baru yang boleh dibawa masuk menggantikan perisian yang tak secanggih mana ni.

4. Tanggungjawab makmal ict juga terpaksa aku mulakan dari awal. Bermula dari Pendaftaran alatan dalam kew312 hinggalah sekarang. Dan nampaknya sekarang kena mula dari awal sekali lagi bila bermulanya penggantian alatan baru. Satu tanggungjawab yang sungguh menyemakkan kepala dengan tugas2 dan kerja2 yang orang tak nampak. Demi tanggungjawab tak kisahlaaaa, namun aku berharap satu ketika nanti ada orang yang lebih baik dapat menggalas tanggung jawab ini yang mana tugasnya tidak terhad dimakmal sahaja tetapi juga membantu rakan2 setugas. Seronok bila berjaya bantu kawan yang ada masalah...

5. Tahun 2005 juga telah melakar sejarah peribadi bila berjaya menubuhkan Unit beruniform KAPA. Saban tahun sejak 2006 hingga 2011 melalui KAPA beberapa orang pelajar berjaya dibawa hingga ke peringkat Kebangsaan.

APA YANG PALING BEST SEKARANG IALAH BILA MELIHAT RAKAN2 YANG DULUNYA FOBIA ICT DAH MULA LEBIH BAIK DARIPADA AKU DAN MAMPU AMBIL ALIH TUGAS2 AKU.

0 comments:

Post a Comment